Meld grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag! 

Bespreek het met onze  Aanspreekpersoon Integriteit (API) Ursula Den Ouden. Zij is op nagenoeg alle jeugdwedstrijden en -trainingen aanwezig.  Je kan haar ook contacteren op email ursuladenouden@outlook.be of gsm 0472.80.89.14.

Ursula is binnen onze club het eerste aanspreekpunt voor wie een vraag, opmerking, klacht of andere boodschap heeft in verband met seksueel grensoverschrijdend gedrag en lichamelijke en seksuele integriteit.
Zij zal aandachtig naar je vraag of verhaal luisteren en indien nodig doorverwijzen of advies verlenen bij de mogelijke vervolgstappen, zonder zich inhoudelijk in de zaak te verdiepen of aan waarheidsvinding te doen.

 

Grensoverschrijdend gedrag? ‘Het gebeurt niet in onze club’

Als we over grensoverschrijdend gedrag of seksuele intimidatie praten dan krijgen we bij veel clubs bijna een automatische reactie: ‘bij ons gebeurt dat niet’. Nochtans zijn de cijfers zorgwekkend. Liefst 82 procent* van de Vlaamse jongeren is al slachtoffer geweest van psychisch grensoverschrijdend gedrag tijdens het sporten. Het kan overal gebeuren. Schuif het dus niet onder de mat en KijkNietWeg!


De voorbije jaren kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag en misbruik in de sport- en cultuursector aan het licht. Geweld en misbruik komen meer voor dan je denkt. Als bestuurslid kan je ook niet alles zien wat er speelt in je club. Dit is nu eenmaal zo. Denk dus niet ‘ik zie het niet dus het is er niet’.

KijkNietWeg campagne
Omdat gevoelens van taboe, schuld, schaamte en angst een grote rol spelen, ervaren slachtoffers, plegers en omstaanders vaak barrières om de stap te zetten naar hulpverlening. Daarom roept de hulplijn 1712 samen met bekende sporters op: kijk niet weg! Geweld en misbruik in de sportsector vormt in Vlaanderen een aanzienlijk maatschappelijk probleem.

Hulplijn 1712 voor slachtoffer én omstaander
De impact van overschrijdend gedrag op een kind is niet te onderschatten. Neem het thema daarom serieus en ga er preventief mee aan de slag in de club. Communiceer alvast het nummer 1712 waar iedereen gratis en anoniem op terecht kan. Verspreid het nummer samen met de coördinaten van je Aanspreekpersoon Integriteit of vertrouwenspersoon. Maar als club kan je nog veel meer doen!

Slachtoffer en omstaander kunnen gratis en anoniem bellen, chatten of mailen met 1712. De hulplijn is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. Omstaanders spelen een belangrijke rol volgens Wim Van de Voorde, coördinator van 1712: “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712 en bijdragen tot een klimaat in de sportclub waar niet wordt weggekeken van het probleem.”